home,  Whatever life throws at you

Be true to yourself

Gebeurd het jullie ook wel eens dat je keuzes maakt die eigenlijk niet bij jouw passen maar je maakt ze omdat je denkt dat het moet of omdat je iemand anders tevreden kan houden?

Mij gebeurt dat helaas net te vaak. Er zijn soms van die momenten dat mensen aan mij vragen om iets voor hun te doen en zonder er echt over na te denken zeg ik eigenlijk altijd ja. Of wanneer zij een mening geven over een bepaald onderwerp en je gaat daar gewoon in mee, terwijl je er eigenlijk heel anders over denkt.

De onzekerheid die je meedraagt en de angst dat iemand boos wordt of dat ze teleurgesteld zijn in jou als persoon. Tenslotte wil je dat iedereen je aardig vindt, toch? Maar is het niet belangrijker om gewoon jezelf te kunnen zijn? Elk persoon heeft recht op een eigen mening, manier van denken en manier van doen.

Op dit moment in mijn leven wil ik mijzelf dus meer bewust maken. Vaardigheden inzetten zodat ik meer zelfvertrouwen kan krijgen, ga geloven in mijzelf en meer respect mag hebben voor de keuzes die ik maak. Want als je je eigen mening niet respecteert of er niet in gelooft, wanneer kan iemand anders dit wel doen?

Om zelfvertrouwen uit te stralen en je doelen te bereiken zijn een aantal factoren belangrijk, zoals je fysieke houding. Sta in contact met jezelf, let op je ademhaling en voel je lichaamsenergie. Maak je zelf bewust hoe je voeten de grond raken en je spieren ontspannen zijn. Neem een houding aan die evenwichtig en alert is. Wanneer je bewust bent van deze factoren kan je een gesprek aan gaan of juist een reactie geven op een mening van iemand anders. Ik houd altijd de techniek van Marsha Linehan aan voor doeleffectiviteit.

Het is vaak verstandig om de situatie eerst te beschrijven, blijf wel bij de feiten en herhaal wat de andere persoon tegen je gezegd heeft. Toon vervolgens jou gevoelens hierover, essentieel is dat je er niet van uit moet gaan dat de ander weet hoe jij je voelt. Kom op voor jezelf door duidelijk aan te geven wat jij wilt en versterk dit vervolgens door uit te leggen wat de positieve effecten hiervan zijn. Dit is een belangrijke fase; houdt in het gesprek de focus op je doelen, raak niet afgeleid of wijk niet af van jou doelen. Als laatste, wanneer dit passend is, kan je nog onderhandelen, wees bereid om te geven en te nemen.

Het is een moeilijke vaardigheid maar door veel te oefenen kan je hem snel onder de knie krijgen. Mij lukt het ook meer niet dan wel. Maar ja, het is een kwestie van oefenen zeggen ze. Mijn advies doe het stap voor stap niemand kan het altijd direct perfect doen. En als je bewust bent van een bepaalde situatie ben je al een heel eind!

Believe in yourself and your own strenght. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge