home,  The Essence of life

Fouten maken; Oh NO you did not…

Kan jij er ook altijd slecht tegen; fouten maken?! En ja, ieder zegt dat fouten maken menselijk is, dat je van je fouten leert, dat je succesvoller wordt als je fouten maakt. BAH. Ik krijg er best jeuk van.

Tuurlijk, er zit wat in. Maar toch, als er fouten gemaakt worden is niet het eerste wat je denkt – Nou hier ga ik toch een partijtje succesvol van worden – Nee, Je vloekt heel de boel bij elkaar, baalt van jezelf, van de hele wereld en iedereen heeft er schuld aan dat jij een fout gemaakt hebt. Het is namelijk toch echt waar dat het nooit helemaal 100% door jou alleen komt. Of niet dan?!

Fouten maken doet iedereen en van “de fout” word je niet een beter mens of succesvoller maar wel wat je met de informatie doet wanneer je een fout gemaakt hebt. Daar kan ik nog best een puntje aan zuigen. Er komen altijd veel emoties los, wat vooral met angst te maken heeft. Alle rampscenario’s gaan door mijn hoofd heen, het piekeren neemt de overhand. Dit alles heeft een sneeuwbal effect waardoor je de realiteit kwijt bent. Waarom dit gebeurt? Door een laag zelfbeeld, door het feit dat je iemand teleurstelt en niet geheel onbelangrijk; de strenge persoon in mij – Fouten mogen niet gemaakt worden –

Maar dat is dus iets wat we even kunnen reflecteren; fouten mogen gemaakt worden, moeten gemaakt worden om te kunnen groeien. (JEUK) Maar hoe gaan we daar dan mee om: Sta stil bij de gebeurtenis, neem de gevoelens die je ervaart serieus; ben je gespannen, voel je lichamelijke sensaties? Neem ze dan serieus, observeer het en laat de gevoelens er zijn. Probeer ze niet te onderdrukken. Accepteer wat er is gebeurd; er kan nu niets veranderd worden, het is wat het is. Schrijf zo nodig de situatie op en maak ook positieve aantekeningen. Het hangt af van de gebeurtenis, maar noteer de verschillende oplossingen; wat kan je doen om de fout eventueel te herstellen?

Movinn’ on! Yes, niet in blijven hangen. Hoe moeilijk ook! Wanneer er nog wat angstige emoties zijn, zoek wat afleiding. Kom in beweging, ga sporten of maak een lange wandeling. Wat bij mij goed werkt is om een meditatie oefening in te zetten, meer ”uit je hoofd” te komen en te focussen op de ademhaling.

So Yes, we do make mistakes! Have fun with it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge