home,  The Essence of life

Gun jezelf een moment

Sta jij er wel eens bij stil, om jezelf iets te gunnen?

Je leest in verschillende blogs en artikelen  dat wij “vrouwen” onszelf niets gunnen. ik denk overigens dat dit niet alleen een vrouwen ding is. Dit mogen we best wat meer generaliseren. Anyways;

Wat is – jezelf iets gunnen – eigenlijk? Naar mijn mening is dat luisteren naar je eigen behoeftes, doen waar je lichaam om vraagt. Tijd nemen om tot jezelf te komen en je eigen gedachtes en gevoelens serieus te nemen. Misschien denk je ook aan iets materialistisch. Dat is misschien ook een manier om jezelf iets te gunnen maar dat is vaak iets van korte termijn.

Maar waarom is dit een topic waar veel over geschreven wordt en waarom kunnen mensen het niet opbrengen om zichzelf iets te gunnen? Laatst las ik dus een artikel op Sp3. Zij schreef dat het deels te maken heeft met de opvoeding die je gehad hebt. Ik kan mij dat wel voorstellen. Toen ik nog een klein meisje was, at ik heel slecht.. er kwam dan vaak een opmerking met kindjes in Afrika, snap je?! Goed, dat kennen we allemaal wel denk.

We hebben namelijk allemaal geleerd dat we tevreden moeten zijn met wat we hebben en moeten accepteren dat we niet altijd alles kunnen krijgen wat we willen. En ook leerde we dat we altijd eerst aan andere moeten denken en dan pas aan onszelf.

Als ik nadenk over wat ik mijzelf gun, sla ik dicht. Ik geef mijzelf dan ook direct een label; egoïst! Het mag niet, dat kan niet, dat GUN ik mijzelf echt niet. Maar waarom…ik heb werkelijk geen idee.

Volgens het artikel op Sp3. is het een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfwaardering de oorzaak van het jezelf niets gunnen. Dat je altijd eerst nuttig moet zijn, je best moet doen en in mijn geval; iets moeten bereiken. Nu moet ik dus bekennen, dit klopt best wel.  Nu gaan mijn gedachtes dus letterlijk weer alle kanten op.. HOE MOET IK DIT VERANDEREN. Nee, Nee, Nee.. erkennen, accepteren en langzaam aan zal dit een nieuw topic zijn in mijn leven. Jezelf iets gunnen. Ons eerste levensdoel is toch echt genieten. Genieten van het leven, hoe moeilijk ook. Het lukt niet als we onszelf te kort doen… True story.

Dusss, Gun momenten creëren. Wat kunnen we doen om even stil te staan bij je behoeftes en om te gaan genieten van het leven;

  • Doe de kaarsjes aan, ga op een lekkere stoel/bank zitten zet een van je favorieten afspeellijsten op en lees een goed boek.
  • Ga lekker naar de markt en haal de heerlijkste ingrediënten voor een feestmaal die je kan gaan koken.
  • Trakteer jezelf op een heerlijk gebakje van de bakker
  • Plan een dagje uit met je vriend/vriendin
  • Zorg voor wat ontspanning en plan een dagje sauna
  • Koop iets voor jezelf wat je echt al HEEL lang wilt hebben.
  • Kies een restaurant uit en ga lekker uiteten.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge